Gian gyöngyékszer

Gian gyöngyékszer

Gyöngysuli 2. rész

2010. május 31. - Gian

Az előző bejegyzésben leírtam, hogy milyen alapokra fűzhetjük láncunkat, karkötőnket. Most bemutatom, hogy milyen eszközökre, szerelékekre lehet szükségünk az ékszerkészítés során.

Kezdjük a szerszámokkal. Amire mindenképp szükséged lesz, azok a következők:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Kúpos fogó

A kúpos fogó segítségével tudjuk meghajlítani a szerelőpálcát, és a drótékszerek készítésénel is nélkülözhetetlen.

2. Csípő fogó

A szerelőpálca, a memória alap és a drót, felesleges részeinek lecsippentésére használjuk.

3. Lapos fogó

Ennek segítségével meg tudod fogni a szerelékeket, össze tudod nyomni a stoppert, csomórejtőt.

Ezeken kívül még léteznek más típusú fogók is, de azok az általam készített ékszerekhez nem feltétlenül szükségesek.

Hogy összeálljon a mi kis ékszerünk, szükségünk van még szerelékekre is, melyeket a teljesség igénye nélkül most bemutatok nektek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Szerelőkarika

Ő egy borzasztó fontos elem, szinte minden ékszernél használatos. A karikák segítségével erősítjük fel a kapcsokat, medálokat, fityegőket, szóval egy összekötő elem. Különböző méretekben kapható. Az extra nagy típusa nemcsak funkcionális-, hanem díszítőelemként is szolgál.

2.Bőrvégzáró

Ezt a bőrök és a zsinórok más elemekhez rögzítésére használjuk. Különféle méretek léteznek, különféle méretű zsinórokhoz.

3. Szalagzáró

A szalagok rögzítésére szolgál. Úgy működik, hogy közéillesztjük a szalagot és összenyomjuk, a kis fogacskák nem engedik majd kicsúszni.

4. Csomórejtő (vagy csomófogó)

Én damilra fűzött ékszerek esetében szoktam használni. Bele kell vezetni a csomórejtőbe a damilt, meggörcsölni a végét és összenyomni a csomórejtőt, hogy elfedje a csomót. Nagyon praktikus kis dolog.

5. Fülbevaló akasztó

A fülbevaló készítés alapja, ez a része megy majd a fülbe. Én szoktam hozzá venni műanyag kis pöcköt (fogalmam sincs, mi a hivatalos neve), ami lezárja a fülbevalót, így nem tud kicsúszni a fülből. Persze vannak olyan akasztók is, melyek zárhatóak.

6. Fülbevaló alap

Ezek általában díszes alapok, csak akasztót kell rájuk tenni, és a lyukakra fűzött tetszés szerinti színű, formájú gyöngyökkel, az ízlésednek megfelelő hosszúságú fülbevalót készíthetsz.

7. Stopper

Sodronyos ékszerek esetében használjuk, a helyükön tartják a gyöngyöket.

8. Kapocs

Karkötők, láncok esetében használjuk. Több formája is létezik. Az én kedvencem a delfinkapocs, de van még ugrókarika, csavaros kapocs, mágneskapocs és T-kapocs is. Ez utóbbival egyébként vigyázni kell, hogy melyiket vesszük meg, mert a T része könnyen eltörhet, vagy vannak könnyen kikapcsolódó típusai is (amikor a T vízszintes szára túl rövid).

9. Gyűrű alap

Gyűrűt eddig még nem csináltam, de most, csak a ti kedvetekért ki fogom próbálni. Úgy tudom, ezekből az alapokból is létezik többféle, attól függően, mit szeretnél ráerősíteni.

10. Gyöngysapka

Ez egy díszítő elem, a gyöngy két oldalára fűzzük, mint egy sapkát. Fel tudja dobni az ékszereket.

11. Szerelőpálca

Róla már írtam az előző részben (itt).

Azt hiszem ezzel végére is értünk a mai tananyagnak.

Találkozunk egy hét múlva!

A bejegyzés trackback címe:

https://gian.blog.hu/api/trackback/id/tr391999233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása